Hovedtrapp

Her finner du våre innendørs hovedtrapper. Vi skreddersyr din trapp for å matche interiøret, møter arkitektens opprinnelige ideer, og selvsagt innen gjeldende sikkerhetsstandarder. Få inspirasjon i bildegalleriet.

TRAPPESIKKERHET OG KOMFORT

Definisjonen på en hovedtrapp er at den er "den mest sentrale trappen i et bygg". Dette er ofte en rettløpstrapp.  Rettløpstrapper er vanlige, rette trapper, i motsetning til spiraltrapper som dreier om sin egen akse eller vindeltrapper som er buet. Det er selvfølgelig mulig å kombinere trappetyper – vi tilpasser alt til ditt behov og er svært løsningsorienterte. 

Når du skal ha ny trapp er det mye å tenke på. Både dimensjonene og utførelsen vil påvirke prisen, og funksjonalitet skal være tilpasset trappens tiltenkte bruk. Hvor mange som skal gå i den, om det en rømningsvei, om den skal være barnesikret osv. 

TRYGG TRAPP: Men først og fremst skal trappen være sikker og god å gå i. Dermed kan du dessverre utelukke en del lekre designtrapper, som hverken er godkjente eller spesielt brukervennlige. Hos oss får du alltid trapper og rekkverk som er produsert i henhold til byggeforskriftene og tekniske forskrifter. Dermed kan du kan være sikker på at kvalitet og sikkerhet er ivaretatt. 

TRAPPEFORMELEN: Riktig trinnhøyde er viktig for gangkomforten, og det skal det være et visst forhold mellom bredden og høyden på trinnene (det vi kaller for inntrinn og opptrinn). Med trappetrinnformelen kan en beregne antall trinn og dimensjoner ut i fra høydeforskjellen og bruksområdet til trappen. 

BREDDE: Trappeløpet skal også ha en viss bredde, det vil si 80 cm for en innendørs rettløpstrapp, og 90 cm for en vinklet eller buet trapp. For hovedtrapper som betjener mer enn én boenhet skal bredden være minimum 1,10 m. Overgår trappen en viss høyde, bør den også ha et hvilerepos.

BARNESIKRING: Åpne trapper har ikke stusstrinn, men kan ha barnesikringslist – altså en list under trinnet som gjør at åpningen mellom trinnene blir mindre enn 10 cm. Dette hindrer små barn i å komme mellom trinnene. Spilene eller balustrene i rekkverket bør heller ikke ha mer enn 10 cm mellomrom av samme grunn, om trappen skal barnesikres.

Men slapp av, vi sørger for disse tingene, så du heller kan tenke på trappens utseendet!

TRAPPETRINNENE

Trappen er jo også et viktig interiørelement i huset. Den skal passe inn i rommet og føles riktig, eller den kan stå ut som et smykke. Valget er ditt. 

Åpne trapper gir et mer luftig inntrykk enn lukkede trapper. Med lukkede trapper bruker en såkalte stusstrinn –  altså loddrett “trinn” for å få en tett trapp. Trinnene kan bestilles i alt fra betong, fliser, linoleum eller tre.  

REKKVERK OG HÅNDLØPER

Alle trapper skal ha håndløper og avgrensning på begge sider for å forhindre fall og sikre god gangkomfort. Våre trapper utstyres som standard med rekkverk som tilfredsstiller byggtekniske krav. Rekkverket har dermed høyde og utforming som «sikrer mot fall og sammenstøt, og er utformet slik at det forhindrer klatring» (TEK17 § 12-15). Våre rekkverk monteres med sertifiserte fester som samsvarer med typen vegger og gulv.

STÅLREKKVERK ser moderne ut, er holdbare, og er en rimelig løsning som passer inn de fleste steder. Rekkverk i stål kan kombineres med megler og håndløpere i tre-utførelse og kan lakkeres i ønsket RAL-farge. Utførelse i rustfritt stål kan også benyttes ute. Ikke minst er våre varmgalvaniserte ståltrapper og -rekkverk vedlikeholdsfrie.

GLASSREKKVERK er stilrent og moderne, og gir en åpen romfølelse, i motsetning til tradisjonelle rekkverk som kan avgrense det. Det kan også få en smal trapp til å virke større og bredere. Se flere eksempler på glassrekkverk her.

HÅNDLØPERE leveres i lakkert metall, rustfritt stål eller tre.

Få inspirasjon i galleriet under, eller kontakt oss for en samtale om ditt prosjekt.

LYS I TRAPPA

Det kan virke banalt, men lyssetting er viktig for sikkerheten. Du må kunne se hvor du går! Derfor kan det være lurt, og ikke minst veldig stilig, å lyssette trinnene i trappa.

Som et minimum bør det være mulig å slå av og på taklyset både i bunnen og på toppen av trappa. Altså med en bryter på veggen, eller om du bruker smartbelysning og gjør det med telefonen. Så slipper du å snuble ned trappa i mørket.

TRYGGHET I HVERT TRINN

Vi kan trapper, og sørger for at trappen er solid, god å gå i, trygg og etter gjeldende standarder. Vi hjelper deg til et estetisk og profesjonelt resultat. Alle designløsninger koordineres med deg, og vi tar oss av komplett leveranse og produksjon av trappen.

Før vi forlater stedet går vi igjennom trappen og dobbeltsjekker at den oppfyller gjeldende sikkerhetsstandarder.

FOR PROFFMARKEDET OG BEDRIFTER

Som totalleverandør og montør av ulike typer trapper til større prosjekter er vi vant med å samarbeide med arkitekter, ingeniører, entreprenører eller byggherre avhengig behov.

Hvilke materialer som benyttes – hvilken profil og dimensjoner på metallet – blir beregnet ut i fra trappens bruksområde. Hvor mye den skal tåle, bygningens øvrige egenskaper, etc.

Våre montører har lang erfaring med arbeid på byggeplasser og store prosjekter. Vi tar nødvendige målinger, sjekker bygningstegninger, og kommer med faglige råd. Før montering kontrollerer vi at bygget er klart og i samsvar med tegningene. Sammen med prosjektledelsen på stedet vil vi koordinere monteringen for en sikker, rask montering av høy kvalitet.

ditt neste prosjekt kan avtales i dag

Vi utfører hele prosessen, fra prosjektering til ferdig montering, med våre dyktige fagfolk.

Kontakt oss for en uforpliktende samtale.

  +4747600666

 post@haneborggruppen.no